Hästtandvård

Hästtandvård – hästens tänder och hästtandvård

Hästen är hypsodont vilket innebär att hästens tänder växer och slits genom hela livet. Det är viktigt att framväxten och slitaget är i balans annars kan hästen få problem att tugga. Om man upptäcker t ex ett över- eller underbett tidigt i livet är det lättare att korrigera obalansen och bibehålla en god tuggfunktion år efter år.
Hästtandvård - hästens tänder och hästtandvård

Fölet har mjölktänder som successivt ersätts av permanenta under åren fram till att hästen blir 4-5 år. Det är bra att kontrollera unghästens mun och tänder första gången ungefär vid två års ålder. Då finns också möjlighet att ta bort eventuella vargtänder i god tid innan hästen ska börja ha bett i munnen.

Under tandväxlingsperioden kan många hästar ha problem med foderinpackningar mellan tänderna och en försämrad tuggfunktion. Efter sju års ålder räknar man med att hästens käkar vuxit färdigt och tänderna är mogna.

När hästen blir äldre börjar tandmaterialet bli allt mer slitet och kan i värsta fall ta slut, därför är det återigen lite extra viktigt att ha koll på att tänderna fungerar som de ska.

Jag rekommenderar som regel att man kontrollerar tänderna på sin eller sina hästar en gång per år. Vissa hästar kan behöva gå oftare, andra mer sällan. Med hästtänder är det som med det mesta här i livet, bättre att fixa i tid. Det är betydligt enklare att förebygga ett problem än att åtgärda ett som redan uppkommit.

Vid Hästkliniken Sigtuna görs rutinmässiga årliga kontroller och vargtandsextraktioner. Här utförs också mer komplicerade ingrepp såsom karieslagningar, rotfyllningar, behandlingar av frakturerade tänder och extraktioner. Vi utreder och behandlar bihåleinflammationer och headshakingproblematik.

Jag som arbetar med hästtandvård på Hästkliniken Sigtuna behandlar hästarnas tänder enligt modern vetenskap och med precisa metoder.

Jag är examinerad hästodontolog och har genomgått hästodontologutbildningen vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU i Uppsala.

Mer om utbildningen och examinationen kan du läsa här: Hästtandvård | Externwebben (slu.se)

Redan i början av min veterinära bana fick jag upp intresset för hästens tänder och munhåla och jag har haft förmånen att få gå en av världens mest avancerade hästtandvårdsutbildningar (Hästodontologutbildningen vid SLU Hästtandvård | Externwebben (slu.se), under ledning av leg. tandläkare Torbjörn Lundström och leg. veterinär Ove Wattle.

År 2015 fick jag min hästodontologexamen.

Hästtandvård med Hästkliniken Sigtuna

Välj rätt bett

Det är inte lätt! Man vill ha en utrustning som är snäll mot hästen men man måste samtidigt kunna styra på nästa hinder. Man vill att hästen ska ta stöd på bettet men inte bli för tung. Man vill att den ska gå avslappnat men ändå koncentrera sig. Hästen ska inte behöva bita i bettet och inte fly undan och den ska självklart inte behöva få sår.

Min uppfattning är att man inte riktigt kan veta vilket bett som fungerar bäst förrän man har tittat ordentligt in i hästens mun. I samband med varje munhåleundersökning finns möjlighet att diskutera utrustning och bett.

Du får om du vill förslag på bett och hjälp med storlek.